Tu smo da bismo vam pomogli

Na našoj stranici podrške dostupna su najnovija preuzimanja za softver, priručnici i česta pitanja u vezi s našim proizvodma te informacije o načinu kontaktiranja s Verbatimovom tehničkom podrškom. Pronađite potrebne odgovore za Verbatimove proizvode koje volite.

Here to Help

Pretražite naš imenik pomoćne dokumentacije

Resetiranje

Pregled dokumenata za: Vi550 S3 SSD 1TB

Koja je namjena tehnologije S.M.A.R.T?

Konvencionalni i memorijski tvrdi diskovi se troše tijekom vremena.  Konvencionalni tvrdi diskovi se troše uslijed mehanike erozije, dok se memorijski troše iz elektrinih razloga. Zadaci itanja su mogui bez ikakvih ogranienja. Meutim, jedna memorijska elija moe obraditi samo zadatke zapisivanja u rasponu od 3.000 (MLC 25 nm) do 100.000 (SLC), ovisno o kvaliteti.  S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting) je tehnologija ugraena u SSD-ove i tvrde diskove u svrhu nadzora i analiziranja. Putem specijalnog softvera, S.M. A.R.T vrijednosti mogu se analizirati i mogue je sastaviti predvianja moguih otkazivanja. Posljedino se moe pojaviti prebacivanje u nain rada samo za itanje.

to je prikupljanje otpada?

Prikupljanje otpada, koliko je trenutano podrano, je znaajka firmvera (upravljanje pohranom) koje vodi brigu o automatskom postupku filtriranja/išenja pohrane. Podaci koji više nisu potrebni bit e izbrisani iz elije za pohranu prije ponovnog zapisivanja. Ovo slobodno podruje pohrane je dostupno za budue zadatke zapisivanja. Ovo filtriranje/išenje minimizira potrebe postupka pohranjivanja. Time se izbjegava neuinkovita upotreba namijenjene pohrane i usporavanje prijenosa podataka. U usporedbi s TRIM, prikupljanje otpada je neovisno o operacijskom sustavu i automatski se izvodi.

Zato je jako vano 4 KB mjerenje s nasuminim zapisivanjem?

4 KB ini veliinu najmanjeg standardnog bloka koja se moe itati ili zapisati u datotenom sustavu. Ovo je relevantno posebice za SSD-ove jer oni rade sa sektorima veliine 64 KB, a ne 512 bajtova, poput magnetskih pogona. To znai da SSD mora izvesti više radova od tvrdog diska.  Pomou 4 KB mjerenja s nasuminim zapisivanjem, prikazuje se vrijeme koje je potrebno da tvrdi disk ili SSD registrira blok i umetne ga u MFT (Master File Table - Glavna tablica datoteka). 

to je Supercap?

Super kapacitivni sklop (Supercap) slui kao privremen, ali pouzdan meuspremnik energije. U sluaju iznenadnog gubitka napajanja, pogon moe dovršiti svoju aktivnost bez gubitka podataka. Supercap osigurava uštedu na teini i dulji radni vijek.

to su IOPS?

Operacije ulaza i izlaza u sekundi (OPS - Input and Output Operations per Second) su vrijednosti aktivnosti za medij pohranjivanja. Dimenzijska jedinica koja prikazuje koliko ulaznih i izlaznih zahtjeva mogu obraditi SSD i njegov kontroler. Što je vrijednost vea, to znai da SSD ima više kapaciteta pohrane.

to je ispravak ECC pogreke?

Nepopravljive stope pogreške bita (UBER = Uncorrectable Bit Error Rates) se pojavljuju kada se na SSD-u pojavi pogreška itanja podataka. Kod tvrdih diskova ova je vrijednost priblino 1 pogreška po 1016 proitanih bitova. Brzina prijenosa podataka SSD-a je veim dijelom znaajno iznad 250 MB/s, pa UBER mora biti jako visok (iznad 1017) kako bi se osigurala odgovarajua pouzdanost.  SSD-ovi zato zahtijevaju sloenu ECC zaštitu. To znai da SSD kontroler mora biti dovoljno fleksibilan da obradi komplicirane ECC algoritme.  

to je upravljanje loim blokom?

Upravljanje lošim blokom SSD-a se brine da se podaci iz neispravnih podruja (elija) prebace u funkcionalne elije. Neispravna elija se zatim izuzima iz daljnjeg pohranjivanja podataka, a nova elija zauzima njezino mjesto. Time kapacitet pohrane postaje manji tijekom radnog vijeka SSD-a, ali sigurnost podataka i brzina prijenosa podataka ostaju na istoj razini.

to znai TRIM podrka?

Što je više datoteka potrebno izbrisati ili prepisati, to je više vremena potrebno da standardni SSD obradi pohranu podataka. Razlog: Ono što magnetski tvrdi disk ostvaruje u 1 koraku, SSD izvodi u 2 koraka. Ako se datoteka na SSD izbriše putem operacijskog sustava, tada se briše samo stavka o postojanju ove datoteke u mapi, ali je stvarna datoteka i dalje pohranjena u nekoliko memorijskih elija na SSD-u. Tijekom vremena, kategorije na SSD-u se ispunjavanju podacima koji su ustvari izbrisani. Prilikom ponovnog zapisivanja podataka, SSD je potrebno isprazniti prije ponovnog zapisivanja datoteka, što malo usporava brzinu zapisivanja. Zapovijed TRIM sprjeava da se to dogodi.

to moram znati o kontroleru?

Razina performansi SSD-a ovisi o kontroleru koji se koristi. Postoji samo nekoliko proizvoaa kontrolera. Naješe korišteni su Intel, Jmicron, Indilinx, Samsung i Sandforce. U glavnom opem segmentu, najpopularniji kontroler je Indilinx ("Barefoot" i "Amigos"), a u segmentu proizvoda visokih performansi esto se koristi Sandforce ("SF1200", "SF1500"). 

Koja je razlika izmeu MLC i SLC?

"Multi-Level-Cell" (MLC, elija višestruke razine) i "Single-Level-Cell" (SLC, elija jedne razine) su dvije razliite vrste elija za pohranjivanje, odnosno drukije reeno NAND memorijske pohrane. 

SLC pohranjuje tono jedan bit po eliji. Ima višu cijenu, ali troši manje energije. Podatke prebacuje malo bre i sve u svemu je trajniji od MLC-a. 
MLC pohranjuje više od jednog bita po eliji.

Glavna prednost je velika gustoa pohrane, jer se moe pohraniti više od jednog bita po eliji. Time se na istu površinu ipa mogu pohraniti dva ili više puta vee koliine informacija u odnosu na pohranu s jednom razinom. Posebice kod memorije vrstog stanja, ovo nudi znaajnu prednost u cijeni u usporedbi s SLC-om, jer je potrebna veliina površine ipa jako vaan imbenik u cijeni postupka proizvodnje.
 

Koliko je brz SSD?

Trenutani SSD-ovi lako premašuju spektar široko rasprostranjenog suelja SATA-II s 300 MB/s. Proizvoai su ovaj problem rješavali implementiranjem RAID rješenja na osnovi PCI-Express. Tako je više SSD komponenti zajedno s RAID kontrolerom ugraeno na PCI-E-x4 ili 8x kartici, ime se omoguuju brzine prijenosa do 1,4 GB/s.  Ovaj trend se premješta na SATA III. Oni postiu brzinu prijenosa do 550 MB/s.

Koja je prednost SSD-a u odnosu na HDD?

Prednosti SSD-a u usporedbi sa standardnim HDD uglavnom su: Mehanika robusnost, jako kratka vremena pristupa, manja teina, mala potrošnja energije i time manje širenje topline, od ega najveu korist imaju prijenosna raunala jer se time produljuje vijek baterije.

to znai kratica SSD?

SSD je tehnologija pohranjivanja u memorijski ip, koja e u dugotrajnom pogledu zamijeniti standardni tvrdi disk.

SSD je kratica za "Solid State Disk" (Pogon vrstog stanja), kao i "Solid State Drive" (Disk vrstog stanja).

Servis i podrka za proizvode
Saznajte odgovore na pitanja o postavljanju, upotrebi i njezi, popravljanju i odravanju proizvoda. Tu smo da pomognemo.
Email:

Pošaljite poruku e-pošte kako biste dobili odgovor izravno od Verbatimovog predstavnika za podršku.

Tim za podrku e-potom
Phone:

Nazovite Verbatimovog predstavnika za podršku na:

00 800 3883 2222 ili 0049 6196 900198/ -96/ -94
Verbatim podrška dostupna je od ponedjeljka do petka, 9:00 do 17:00 po srednjoeuropskom vremenu (izuzev javnih praznika) i na sljedeim jezicima: engleski, njemaki, talijanski, francuski i španjolski.