Violet Chip tehnologija


Zamislite energetski uinkovito osvjetljenje koje jako podsjea na prirodno svjetlo i moe se podesiti (toplo ili hladno) prema okolini. To je ono to moe Violet Chip tehnologija tvrtke Mitsubishi Chemical Corporation (MCC). MCC moe stvoriti takvo osvjetljenje razvijanjem svih materijala koji su potrebni za proizvodnju Violet Chip LED paketa. To ukljuuje supstrat poluvodia, jak ip ljubiaste LED arulje (koji emitira svjetlo), materijal kuita koji okruuje i titi ip i fosfore koje ip ljubiastog svjetla pobuuje da stvara bijelo svjetlo.

Prirodno svjetlo koje dolazi iz Sunca sadri sve vidljive valne duljine:  plavu, zelenu, utu, crvenu.  Stoga, da bi se proizvelo neutralno svjetlo pomou LED arulja, emitirano svjetlo mora imati irok, ujednaen spektar tih valnih duljina. Tipine "pseudo bijele" diode koriste plavo pobuivanje uz uti fosfor. Ali te LED arulje imaju odvojene plave i ute/zelene vrhunce i jako su slabe u crvenim valnim duljinama. Zbog toga predmeti kao to je crvena jabuka mogu izgledati tamno, skoro smee, kad ih osvjetljava takvo svjetlo.

LED arulje stvorene MCC Violet Chip tehnologijom emitiraju spektar koji vie podsjea na Sunevu svjetlost. Stoga je kvaliteta svjetla vrlo visoka i pokazuje pravu boju. Indeks stvaranja boja (CRI) je preko 90, a R9 (crvena) komponenta je preko 85, tako da crvene boje izgledaju realistino i ivo.

MCC je takoer stvorio osvjetljenje s podeavanjem boja s uporabom Violet Chip tehnologije.
Znaajke proizvoda ukljuuju:

- Sposobnost podeavanja temperature boje od 2.700 K (topla bijela) do 6.500 K (jako hladna bijela) 
- Izlaz lumena se odrava konstantnim u cijelom rasponu temperature boje
- Visoki CRI se odrava u cijelom rasponu temperature boje
- Potpuno priguiv u cijelom rasponu temperature boje

Podesivi proizvodi za osvjetljenje s visokim indeksom CRI imaju iroki raspon primjena u mnogim podrujima kao to su turizam i ugostiteljstvo, maloprodaja i zdravstvo. Zamislite uporabu istog postavljenog osvjetljenja za stvaranje hladno bijele svjetlosti tijekom dana za okolinu orijentiranu na rjeavanje problema i zatim promjenu na toplo svjetlo naveer kojim se stvara oputajua atmosfera. Ili uporabu podesivih kvalitetnih svjetala u kabini trgovine ili pultu za minkanje kojim bi se simulirao va izgled tijekom dana i tijekom noi. Lako je razumjeti zato je VxRGB podesivo svjetlo nastalo iz MCHC-ovog KAITEKI-ja (filozofija koja promovira ugodan, zdrav i odriv okoli).