to je LightScribe?

Zamislite da uzimate disk, umeete ga u CD jedinicu i zaponete sa snimanjem podataka. Mislite da to i nisu neke nove vijesti. A sad zamislite da uzimate taj isti disk, okreete ga i umeete u CD jedinicu, a zatim stvarate profesionalne naljepnice koje se laserski ispisuju na povrini diska.

Jednostavno - samo "Snimite, okrenite, snimite" pomou LightScribe izravne izrade naljepnica na disk.

LightScribe DVDi inaice 1.2 mogu snimati brzinom 16x a vrijeme ispisa je smanjeno za 30%! Povrina DVD diska se sada moe oznaiti za 21 minutu (smanjeno s 35 minuta). Mnogim LightScribe pogonima je potrebno auriranje pokretakog programa da biste do kraja iskoristili nove medije  To je dostupno s www.lightscribe.com.  

Naa nadreena tvrtka, Mitsubishi Kagaku Media, radila je zajedno s tvrtkom Hewlett-Packard (HP) da bi stvorili ove nove diskove, nadopunjavajui se s razvojem jedinica i softvera koji podravaju LightScribe. 

LightScribe diskovi su sada dostupni s pozadinom u boji. Dostupno je pet boja pozadine: Crvena, naranasta, uta, plava i zelena, uz izvornu zlatnu. Napravite prilagoene oznake profesionalnog izgleda i koristite pozadinu u boji da biste organizirali kolekcije CD-a i DVD-a za poslovnu ili osobnu uporabu. Da biste postigli oznake najbolje kvalitete, preporuujemo svim korisnicima za povremeno auriraju svoj LightScribe sistemski softver dostupan na www.lightscribe.com .
 

Na koji nain rade?

Snimite podatke na podatkovnu stranu diska. 

Okrenite disk na stranu s naljepnicom i umetnite ga u CD jedinicu.

Snimite naljepnicu tako to ete otvoriti softver za izradu naljepnica koji podrava LightScribe i odabrati radnu povrinu za predloak CD-a.

Ovaj je postupak zaista jednostavan, ali ako elite dodatno tehniko objanjenje pogledajte donji odjeljak.

 
Tehniko objanjenje:

CD/DVD jedinica koja podrava LightScribe sadri poseban laser koji unosi pojaano lasersko svjetlo u tanki sloj tinte diska na strani za ispis. Svjetlo lasera prouzrokuje kemijsku reakciju u sloju tinte koja se prikazuje u obliku vidljive toke na disku. Laserskom preciznou LightScribe dovodi pomno nadziranu svjetlosnu energiju na viestruka mjesta na disku tijekom njegove vrtnje u optikoj jedinici. Rezultat je reprodukcija slika, teksta ili fotografija visoke razluivosti koje ste stvorili u softverskoj aplikaciji.


Kako koristiti LightScribe CD-R medije i dobiti najbolje rezultate?

Za dobivanje najboljih rezultata, LightScribe medije koristite na sljedei nain:

uvati na tamnom hladnom mjestu
Upotrijebiti odmah nakon otvaranja
Diskove uvajte u pripadajuem omotu s umetnutim papirom. Ne pohranjujte u omotu koji ima izravni kontakt s povrinom diska.
Izbjegavajte nepotrebno dodirivanje povrine naljepnice i izbjegavajte dodir s vodom ili uljima.
Ako se na disku pojave mrlje, obriite ga mekom krpom.
Nemojte koristiti otapala, razrjeivae ili sredstva za ienje ploa da biste oistili povrinu.
Nemojte pisati po povrini niti koristiti samoljepljive naljepnice.
Duboka ogrebotina na povrini diska moe uzrokovati promjenu boje povrine diska.

LightScribe oznake blijede u kratkom vremenu s vidljivim bijelim premazom praha.

Kemikalije LightScribe oznake mogu reagirati s nekim uobiajenim materijalima. Meu njima je PVC koji se uobiajeno koristi u omotnicama za pohranu CD/DVD albuma. Ostale kemikalije od kojih trebate drati podalje svoje LightScribe diskove su Vitamin E, polietilen glikol (PEG) i alkoholi. Zadnje stavke su uobiajene u mnogim losionima za ruke i proizvodima za njegu kose. Preporueno rjeenje: Nemojte drati svoje LightScribe diskove u PVC omotima. Moete lako prepoznati PVC po jakom "mirisu plastike". Drite svoje LightScribe diskove u polipropilenu ili omotima od milara ili tiveka. Oni nemaju bilo kakve oite mirise. Takoer drite svoje LightScribe diskove podalje od losiona za ruke i proizvoda za njegu kose. Preporuujemo pohranu vaih LightScribe diskova u pojedinanim kutijama. Takoer izbjegavajte prejaku toplinu (npr. u automobilima tijekom ljeta) i direktnu sunevu svjetlost da biste ouvali oznaku i stranu s podacima na LightScribe diskovima.

Primijetio/la sam da neki od mojih diskova s Lightscribe oznakom imaju bijeli prah na njima. to je to?

Bijeli prah koji moete vidjeti na nekim oznaenim diskovima nastaje zbog kristalizacije na premazu na strani gdje se nalazi naljepnica. On nije opasan i moe se lako ukloniti mokrom krpom. Brisanje diska mokrom krpom nee otetiti oznaku.

Da li ultraljubiasto svjetlo izbljeuje Lightscribe oznaku? Koliko slika blijedi i tijekom kojeg vremena?

dugotrajno izlaganje UV svjetlu i sunevoj svjetlosti se treba izbjegavati, i da bi se sprijeilo oteenje podataka i zbog mogueg izbljeivanja slike oznake. Slika e izblijediti pod izravnom UV svjetlou i sunevom svjetlou, ali e brzina ovisiti o intenzitetu svjetlosti i vremenu izloenosti.